Binnenkijken bij ondernemer Coen Verberk van het bedrijf More Optimal

Binnenkijken bij...

Binnenkijken bij ondernemer Coen Verberk van het bedrijf More Optimal

16 april 2024

Coen Verberk (50) is een Brabander die de hele wereld gezien heeft. Heeft twee dochters, is sportliefhebber en nam op zijn 14e al deel aan wiskunde-olympiades. Heeft toegepaste wiskunde gestudeerd in Eindhoven, vindt het nog steeds leuk om die wiskunde toe te passen en houdt zich al dertig jaar van zijn leven bezig met het helpen van bedrijven bij het oplossen van complexe puzzels. Naast de complexe puzzels vindt hij het ook erg leuk om met mensen om te gaan. Is samen met Anko van Kreij More Optimal begonnen. 

Wij vroegen hem naar zijn loopbaan, het ontstaan van More Optimal, wat hem inspireert, hoe hij de balans houdt tussen werk en privé en meer.

“More Optimal ontstond vanuit een behoefte van een klant én werd vervolgens gepromoot binnen het netwerk van diezelfde, tevreden klant.”

Na zijn studie werkte hij drie jaar bij KLM in het optimaliseren van interne logistieke processen. Dat vond hij boeiend, maar hij vond ook dat er te weinig met zijn werk werd gedaan. Hij maakte de overstap naar Quintiq – toen nog een klein bedrijf, bestaande uit zo’n twaalf mensen. Leerde Anko kennen en werkte veel met hem samen. Werden vaak in de sales cycle vooruitgestuurd naar nieuwe klanten; zag in die rol zo’n 250 bedrijven die over de hele wereld gevestigd zaten. Woonde vier jaar in Maleisië toen hij als Business Unit Director South East Asia aan de slag ging en heeft daarmee het bedrijf geholpen internationale stappen te zetten. Hij werkte er uiteindelijk vijftien jaar en toen hij er stopte werkte er meer dan duizend man. In 2014 werd dat bedrijf overgenomen en dat was voor hem het teken om te stoppen, waarna hij zijn carrière vervolgde als zzp’er. Op een bepaald moment kreeg hij van een klant een Excel-sheet met 104.000 regels, waar hij in Excel niet zo veel mee kon. Toen kwam Anko om de hoek kijken en hebben ze samen een product ontwikkeld waarmee ze razendsnel data konden visualiseren, verrijken en optimaliseren. Dat was, eigenlijk zonder dat het per se een doel was om een onderneming te beginnen, de organische start van More Optimal. 

Het begin van More Optimal ging dus heel organisch?
Coen: “Jazeker. Het ontstond vanuit de behoefte van een klant. Anko en ik begonnen eigenlijk gewoon als zzp’ers die samenwerkten. Die eerste klant had een enorm netwerk en wij leverden ontzettend snel resultaat. Het gevolg was dat die ondernemer binnen zijn netwerk riep dat ze ons moesten inschakelen. Dat was meteen een echte kickstart voor ons bedrijf, want dat leverden in no-time een aantal hele grote klanten op. More Optimal ontstond dus vanuit een behoefte van een klant én werd vervolgens gepromoot binnen het netwerk van diezelfde tevreden klant.”

 

Waar komt de naam More Optimal vandaan?
Coen: “Dat kwam omdat een van onze opdrachtgevers over ons zei: ‘je moet van hun diensten gebruikmaken, want zij maken het nog meer optimaal,’ waar wij kriebels van kregen, want meer dan optimaal kan wiskundig gezien helemaal niet. Toch bleef die naam hangen, waarschijnlijk juist doordat het fout is. Omdat onze klanten vaak op die manier over ons spraken, vonden we het wel passend en zijn we het als naam gaan gebruiken. Eigenlijk heeft een klant dus onze naam bedacht.”

“We creëerden de behoefte aan software om onze verbeterpunten operationeel ook door te voeren. Dat was voor ons het moment om het een softwarebedrijf te gaan noemen.”

Dus het begin was er, hoe is het toen verder gegaan?
“De meeste opdrachten die Anko en ik in de eerste twee jaar dat we samenwerkten uitvoerden, waren analyse-opdrachten, waarbij we duidelijk maakten aan klanten wat er beter kon en hoe. Steeds vaker kregen we de vraag of zij die optimalisatieslagen vervolgens ook uit konden voeren. Oftewel: we creëerden de behoefte aan software om onze verbeterpunten operationeel ook door te voeren. Dat was voor ons het moment om het een softwarebedrijf te gaan noemen. Toen hebben we een bv opgericht, zijn we mensen aan gaan nemen en zijn we een kantoorlocatie gaan zoeken. Vervolgens zijn we in een nieuwe fase terechtgekomen, waarin ook anderen aan het werk gingen met onze software. Dus naast eindklanten kregen we ook implementatiepartners. Daardoor deden we ineens ook projecten in Portugal, Denemarken en Spanje. Niet veel later kwamen we met een gelukje als 12e op de lijst bij een RFP (Request For Proposal) te staan van best een grote organisatie. Die wonnen we en dat was een erg grote opdracht, waardoor we flink konden doorgroeien. Waar we ooit begonnen als consultants met mooie oplossingen, zijn we nu echt een softwarebedrijf en hebben we partners die onze software implementeren. Hebben nu een man of 25 in dienst waarmee we dat doen.”

Even terug naar jou: waar sta je ’s ochtends voor op?
“Ik vind m’n werk echt heel leuk, dus daar sta ik met plezier voor op. Wij vinden het oplossen van moeilijke puzzels voor klanten echt heel leuk. Klanten zien dat enthousiasme en worden daar blij van.” 

En in het weekend?
“In het weekend zit ik graag op de mountainbike, ga ik in de stad een hapje eten of een biertje of wijntje drinken. Maar, óók in het weekend vind ik het leuk om even de laptop open te klappen om nog iets voor klanten te doen. Het is voor mij moeilijk bepalen wat ik nou leuker vind.”

Wat is je favoriete boek?
“Ik lees graag voor ontspanning, maar heb niet echt een favoriet boek. Ik lees veel thrillers van Lee Child of David Baldacci bijvoorbeeld. En van sport gerelateerde biografieën kan ik ook wel genieten. Als laatst houd ik ook van kookboeken. Koken is ook een hobby. Dus eigenlijk zijn het die drie genres waar ik wel van houd.”

“Onze eerste klant, die ons negen jaar geleden een klein opdrachtje gaf, is vandaag de dag nog steeds een belangrijke én tevreden klant. Daar ben ik heel trots op.”

Wat is voor jou tot nu toe je grootste succes geweest als ondernemer?
“Ik denk dat de grote opdracht van de overheid die we dit jaar hebben binnengesleept wel een mooi succes was. Wij dachten dat we te klein waren, maar we kwamen toch als winnaar uit de bus. We wilden winnen, dus het was ook een competitief ding, maar het is ook echt cool om te weten dat je zoiets kan winnen. Voor zulke opdrachten zijn we het bedrijf ooit begonnen, dus dit is ook wel een bevestiging dat we het echt goed aan het doen zijn. Ook een vorm van succes is dat onze eerste klant, die ons negen jaar geleden een klein opdrachtje gaf, vandaag de dag nog steeds een belangrijke én tevreden klant is. Daar ben ik heel trots op.”

Wat betekent succes voor jou als ondernemer?
“Voor More Optimal is dat tweeledig: succes voor Anko én succes voor mij. Voor Anko is dat: hoe meer mensen ons platform gebruiken, hoe succesvoller. Voor mij is dat meer: het hebben van tevreden klanten en fijne samenwerkingen. Die twee hangen goed met elkaar samen en vormen het succes van More Optimal.”

Welk tegenslagen heb je gekend?
“Ik vind het altijd erg jammer als er medewerkers weggaan. Dat gebeurt niet heel veel, maar als het gebeurt is het wel erg jammer. Niet omdat ik me gekrenkt voel, maar gewoon dat er een mens weggaat. Dat voelt soms als tegenslag. Verder leren we altijd nog bij van dingen die soms niet goed gaan, maar dat zijn geen echte tegenslagen te noemen.”

Hoe is de balans tussen werk en privé?
“Die balans houden is moeilijk, omdat het werk altijd doorgaat. Het is vooral veel denkwerk, dus ook al staat je laptop niet aan, het kan zijn dat je nog steeds nadenkt over een oplossing waar je die week mee bezig was. Dat zet je niet zomaar uit, dus het loopt eigenlijk altijd wel in elkaar over. Vroeger werkte ik weleens 80 tot 90 uur per week. Dat probeer ik niet meer te doen. Die weken zitten er soms nog wel bij maar zijn zeker niet de norm meer.”

“Ik vind sporters interessant. Die gedrevenheid inspireert me en ik trek die vergelijking ook wel naar het ondernemen.”

Wie of wat inspireert jou?
“Er zijn veel dingen die me inspireren. Ik vind sporters interessant. Die gedrevenheid inspireert me en ik trek die vergelijking ook wel naar het ondernemen. Ik vind de uitspraken van Johan Cruijff fantastisch. In zekere zin is mijn vader ook een vorm van inspiratie, ondanks dat ik hem dat nooit verteld heb. Hij was een harde werker en dat heb ik wel van hem geleerd. Maar ook vrienden, familie en mijn kinderen inspireren me. En ik leer nog steeds veel van de jongere generaties. Mede daarom geven we ook jonge mensen de kans om bij More Optimal te komen werken. Ook al merk ik dan wel dat ik een oude lul word.”

Hoe ben je bij de Grasso terechtgekomen en hoe bevalt het?
“Ik ging twee jaar geleden fietsen in Afrika, rondom de Kilimanjaro. We waren in die tijd al op zoek naar een nieuwe locatie en daar leerde ik iemand kennen die hier in het pand zat. Toen spraken we af dat ik nog eens langs zou komen voor een kop koffie. Ik liep hier rond en vond het meteen fantastisch. Er zitten hier veel bedrijven in ons werkgebied. Ik vind het heel fijn dat het in een wat grotere stad is dan bijvoorbeeld Gorinchem en het pand en de groep mensen die hier zit is heel leuk. En voor veel werknemers is het fijn dat het heel dicht bij het station zit.”

Heb je tips voor de community?
“Vooral de dingen blijven doen die voor de community zijn, zoals het organiseren van een gezamenlijke lunch en de Networkout. Verder vind ik het goed dat we dingen met en voor elkaar doen, in plaats van sprekers van buitenaf. Je hebt hier genoeg leuke bedrijven zitten. En ik denk dat het een mooie uitdaging is om naast de ondernemers, ook een manier te vinden dat de medewerkers contact leggen met elkaar.”

“Allereerst: ondernemen moet geen doel op zich zijn. Ik geloof niet zo in aangeleerd ondernemen. Als je dan toch een bedrijf begint, doe het dan vooral in iets waar de markt om vraagt.”

Wat is je gouden tip voor de nieuwe generatie ondernemers?
“Allereerst: ondernemen moet geen doel op zich zijn. Ik geloof niet zo in aangeleerd ondernemen. Als je dan toch een bedrijf begint, doe het dan vooral in iets waar de markt om vraagt.”

Dank voor het invullen

Je bent bijna ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Er is een bevestiging via e-mail naar je onderweg.