“We hebben toen de auto helemaal volgeladen met droogbloemen, waarmee we thuis een hele hoop boeketten hebben gemaakt. Dat was het begin.”

Binnenkijken bij...
BIM is trots op haar ondernemers | Binnenkijken bij onderneemster Lindy Vissen van Terra Rosa
Lindy Visser (41) combineert haar eigen onderneming met een druk gezinsleven en woont aan het IJzeren Kind in Den Bosch. Sinds 3 jaar heeft ze haar eigen bedrijf Terra Rosa, waarmee ze gevestigd zit op bedrijventerrein de Poeldonk én werkt ze bij het bedrijf van haar man Datafox Benelux op Business Center de Vliert. Wij spraken met haar over het ontstaan van haar bedrijf, over haar tegenslagen en successen als ondernemer, maar ook over haar werk-privé-balans, waar ze ’s ochtends voor opstaat, haar favoriete boek en meer.
Hoe is Terra Rosa ontstaan?
“Ik ben van nature creatief en hou van mooie dingen maken en bedenken. Eind 2019 kwam de droogbloementrend echt een beetje van de grond en wij wilden daar ook op aanhaken, dus zijn we op zoek gegaan naar inkoopadressen voor droogbloemen. Uiteindelijk kwamen we terecht bij een outlet van een van de grootste droogbloemproducenten van Nederland. Een walhalla voor creatieve mensen zoals wij en daar zijn we ons helemaal te buiten gegaan. We hebben toen de auto helemaal volgeladen met droogbloemen, waarmee we thuis een hele hoop boeketten hebben gemaakt. Dat was het begin van ons bedrijf! De eerste boeketten waren voor de buren, toen voor vrienden van de buren en zo verder. Een maand later kwam de eerste lockdown door corona. Voor veel bedrijven een mokerslag, maar voor Terra Rosa betekende het een vliegende start omdat iedereen thuis zat en het daar gezellig wilde maken.”
Waar komt de naam Terra Rosa eigenlijk vandaan?
“Het bedrijf heette voorheen Mara Lifestyle. Dat was de naam van het bedrijf van Manouk, mijn compagnon toentertijd. Toen we gingen samenwerken, verdiende het bedrijf een nieuwe start. Daar hoort ook een nieuwe naam en huisstijl bij. De kleurstijlen vanuit de naam Terra vonden we goed passen bij ons en Rosa verwijst naar de bloemen.”
Wat is het belangrijkste product van Terra Rosa
“Dat waren voorheen de droogbloemenboeketten. Inmiddels komt 90% van mijn omzet voort uit maatwerk. Ik doe niet aan kortingknallers of massaproductie. Het gaat nu niet zozeer meer om het product, als wel om het persoonlijke aspect. Dankzij mijn creativiteit en inlevingsvermogen kan ik precies datgene bedenken en maken wat het beste bij de klant of situatie past. Dat is mijn kracht. Het doet me dan ook veel plezier dat mensen me nu heel goed weten te vinden voor de gepersonaliseerde items. De gepersonaliseerde lijstjes zijn op dit moment dan ook mijn best lopende producten.”

Je zei dat je begon met een compagnon, is die compagnon inmiddels niet meer actief?
“Ik doe het nu zo’n anderhalf jaar alleen. Manouk stichtte haar eigen gezin en dat ging niet in combinatie met een baan in loondienst én een eigen onderneming, dus heeft ze ervoor gekozen om te stoppen met Terra Rosa.”
Was het een uitdaging om hiermee om te gaan?
“Ja, best wel. We gingen natuurlijk samen ondernemen en dat was al vrij snel een succes. Ik merkte dat we veel kracht haalden uit het delen van ideeën met elkaar, plannen maken en het sparren over de toekomst. De energie die ik daaruit haalde, mis ik. Ik vind het heel leuk om alles te maken, want ik weet dat ik dat goed kan en daar word ik heel blij van, dus dat deel kan ik eigenlijk prima alleen. Maar het ondernemende deel, waarbij het gaat over de vervolgstappen in de onderneming en toekomstplannen, dat vind ik soms wel moeilijk om te doen zonder sparringpartner.”
“Toen kwam ik op een punt dat ik een beslissing moest nemen: of ik stop, of ik ga downsizen, of ik geef mezelf een schop onder mijn kont en ga ervoor.”
En hoe ga je daar mee om?
“Ik had mezelf een jaar de tijd gegeven om het alleen te gaan doen en om te kijken of het allemaal op z’n plek zou vallen. Ik merkte dat de passie gedurende dat jaar een beetje wegzakte en ik soms niet zo goed meer wist waarom ik ook alweer aan het ondernemen was. De energie was eruit, het aantal orders nam af, en het aantal volgers op Instagram daalde. De vraag ‘wat ben ik nou aan het doen?’ stak steeds vaker de kop op. Toen kwam ik op een punt dat ik een beslissing moest nemen: of ik ga stoppen, of ik ga downsizen, of ik geef mezelf een schop onder mijn kont en ga ervoor. Het is het laatste geworden. In januari van dit jaar heb ik me aangesloten bij de Sosu Club. Dat is een business club voor vrouwen, waarvan de meesten ook ondernemer zijn. Ik haal heel veel inspiratie en energie uit die bijeenkomsten. Ik leerde er ook een coach kennen die naar de spirituele kant van het ondernemen kijkt. Door haar sessies merk ik dat het allemaal weer is gaan stromen, zoals zij dat ook mooi zegt. Ik voel dat ik meer energie heb, veel meer ideeën krijg en er ook weer mensen met mooie opdrachten naar me toe komen. Ik ben er weer energie in gaan stoppen en dat werpt zijn vruchten af. Dat is natuurlijk heel fijn.”
Wat voor ideeën borrelen er nu bij jou dan?
“De nieuwe inspiratie heeft geleid tot een enorme uitbreiding in de gepersonaliseerde lijstjes. De lijntekeningen zijn daarin wel de uitblinker. De klant levert een foto aan van een dierbare herinnering, vervolgens ga ik dat verwerken op een lijstje en personaliseer ik het zoals de klant dat wil. Het is een hele mooie en stijlvolle manier om een herinnering te visualiseren. Mijn klanten laten dit voor zichzelf maken maar ook vaak als cadeau voor een geboorte of als herinnering aan een mooie bruiloft bijvoorbeeld.”

“Daarnaast richt ik me steeds meer op het bedrijfsleven. Een unieke creatie voor een medewerker kan er écht voor zorgen dat diegene zich gezien voelt. Dat is van onschatbare waarde in deze krappe arbeidsmarkt. Nu hoeft dat natuurlijk niet bij iedere verjaardag, maar als een collega een tijdje ziek thuis zit, met pensioen gaat, of een baby krijgt, dan kan een unieke, persoonlijke creatie een goed gevoel opwekken. Ook kunnen bedrijven een persoonlijk cadeau bestellen voor hun klanten die bijvoorbeeld een jubileum vieren. Inspelen op die speciale momenten en dus meer ingangen creëren in het bedrijfsleven is iets wat op de planning staat om dit jaar uit te rollen.”
Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
“Ik ben van nature nieuwsgierig, bezoek beurzen voor de laatste trends, bekijk op platformen zoals Pinterest de laatste ontwikkelingen en ik hou de wensen van de consument goed in de gaten. Maar soms krijg ik zo’n mooi levensverhaal van een klant die daar een cadeau bij zoekt, dat ik daardoor ook ineens weer enorm geïnspireerd word. Qua ondernemen krijg ik veel inspiratie door te sparren over nieuwe ideeën. Dat kan met mijn coach bijvoorbeeld, of met andere gelijkgestemden, tijdens een bijeenkomst van de Sosu Club.”
“Het maken van iets moois wat uniek is voor iemand, waar diegene écht blij van wordt, dat vind ik iedere keer weer een succesverhaal op zich.”
Wat is jouw grootste succes – als persoon of ondernemer – dat jou het meest bij is gebleven?
“Ik ben vooral trots op de dingen die ik maak voor mensen. Het maken van iets moois dat uniek is voor iemand, waar diegene dan blij van wordt, dat vind ik iedere keer weer een succesverhaal op zich. Grote successen vind ik moeilijk om te noemen, maar als ik ‘s avonds de bestellingen heb afgeleverd bij het postkantoor, de kinderen met een knuffel en een kus in bed heb gestopt en dan een wijntje voor mezelf inschenk, dan ben ik trots op mezelf dat ik het weer allemaal heb geregeld en anderen blij maak met mijn creaties.”
Even wat anders: wat is je favoriete boek?
“Dat is een boekenserie, De Zeven Zussen van Lucinda Riley. Dat is een serie die echt heel mooi is geschreven. Ik kijk uit naar het lezen van het laatste deel met de ontknoping. Tragisch, maar dat laatste deel is geschreven door haar zoon, omdat de schrijfster zelf in 2021 overleden is.”
Waar sta je ’s ochtends voor op?
Lachend: “Voor de kinderen! Ik heb een dochter van 9 en een zoon van 6, dus het zijn naar schoolgaande kinderen. We staan met z’n allen op, waarna zij naar school gaan en wij de ruimte hebben om te ondernemen. Oh en voor een heerlijke kop koffie sta ik trouwens ook graag op.”
Over de balans: hoe is jouw werk-privé-balans bij jullie thuis?
“Het voordeel is dat mijn man ook ondernemer is, dus wanneer er iets met de kinderen aan de hand is, hebben we altijd de flexibiliteit om daarop te reageren. Ik zit 1,5 dag bij mijn man op kantoor, ik werk twee dagen hier in het atelier en de rest van de tijd ben ik thuis met de kinderen. Wat ik soms wel lastig vind, is dat ik soms meer tijd in mijn eigen bedrijf wil stoppen om het te laten groeien, maar dat dit niet past. Het is dan zoeken naar de juiste balans, niet alleen binnen privé en zakelijk, maar ook tussen de bedrijven van die van mijn man en de mijne. Dat blijft een doorlopend proces denk ik.”

Wat heeft de locatie Poeldonk voor meerwaarde voor jou?
De meerwaarde zit hem vooral in de creatieve samenwerkingen. Het is echt een locatie voor creatievelingen die samen met elkaar verder willen. Zo heb ik voor decorbouwer Roel Rutte van hier beneden al eens bloemstukken gemaakt, drink ik met Martijn Ackermans van het vakatelier regelmatig een bakje koffie en bespreken we de uitdagingen van het ondernemen en mag ik van buurvrouw Anjo van het glasatelier altijd de krukken lenen als ik een workshop geef aan een grote groep mensen, en dat zijn leuke dingen. Verder ben ik heel blij met het prachtige uitzicht en het leuke is dat de mensen die hier binnenkomen voor bijvoorbeeld een workshop, allemaal anders reageren. De ene vindt het terrein wel een beetje achteraf en de ander vindt het een prachtige, creatieve plek. Het is in ieder geval nooit saai!”
– Lindy’s tip aan de nieuwe generatie ondernemers“Niet twijfelen aan jezelf en gewoon doen!”
Wat is jouw gouden tip voor de nieuwe generatie ondernemers?
“Niet twijfelen aan jezelf en gewoon doen!”