BIM is trots op haar ondernemers | Binnenkijken bij onderneemster Martine Pelser van Mobeye

Binnenkijken bij...

BIM is trots op haar ondernemers | Binnenkijken bij onderneemster Martine Pelser van Mobeye

05 januari 2024

Mobeye is een fabrikant waar (elektro)techniek veelal aan de basis staat voor innovatieve oplossingen, voor uiteenlopende sectoren. Daarbij worden thema’s als duurzaamheid, efficiëntie en veiligheid nadrukkelijk meegenomen. Martine Pelser richtte het bedrijf samen met haar partner Jack op. Wij spraken haar over het ontstaan van dat bedrijf en wat het zo uniek maakt, maar ook over het houden van balans tussen werk en privé, over de moeilijke en mooie momenten in het bedrijfsleven en meer.

“Mobeye is de naam van ons eerste product. We hebben voor de branding van onze bedrijfsnaam een beetje afgekeken van TomTom, het bedrijf achter de TomTom .”

Martine Pelser kan zichzelf inmiddels wel een Bosschenaar noemen, aangezien ze sinds 1997 in Den Bosch woont. Ze komt van origine uit de kop van Noord-Holland en is naar Eindhoven gegaan om te studeren, waar ze haar huidige partner Jack (zowel privé als zakelijk partner) leerde kennen. Ze gingen samenwonen in Den Bosch en dat ze samen iets wilden ondernemen wisten ze eigenlijk al kort nadat ze elkaar leerden kennen op de TU Eindhoven. De elektrotechnische achtergrond van Jack en de technisch bedrijfskundige van Martine vullen elkaar goed aan. Ze zijn beiden hun carrière begonnen in het bedrijfsleven, waarna Jack op een bepaald moment een eenmanszaak is begonnen. Toen de eigen productontwikkeling vorm begon te krijgen heeft Martine besloten om ook in het bedrijf actief te worden. Het is nu vijftien jaar geleden dat ze samen Mobeye BV oprichtten.

Hoe is Mobeye ontstaan?
“Jack is ooit vanuit thuis begonnen met het verkopen van alarmsystemen en andere beveiligingsoplossingen. Het begon dus als handel om erachter te komen wat de exacte vraag was vanuit de markt, met als uiteindelijke doel om hier door middel van innovaties op in te gaan spelen. We zagen dat er vraag was naar compacte en batterijgevoede alarmsystemen, en systemen voor tijdelijke inzet. Uit die gecombineerde marktvragen is de ontwikkeling begonnen en uiteindelijk een klein, draadloos, verplaatsbaar inbraakalarmsysteem voortgekomen, genaamd de Mobeye. Mobeye is dus de naam voor ons eerste innovatieve product. We hebben voor de branding van onze bedrijfsnaam een beetje afgekeken van TomTom, het bedrijf achter de TomTom.”

En hoe is vanuit dat product de rest van Mobeye ontstaan dan?
“De Mobeye was gericht op het segment van inbraakbeveiliging, maar het product had veel overeenkomsten met producten die nuttig zijn voor andere segmenten. Low-power telemetrie is hieruit voortgekomen. Als Nederlands ontwikkelaar producent willen en moeten we kostenefficiënt werken met een hoge kwaliteitslat, dus ontwikkelen we onze producten modulair op basis van hardware- en softwareplatforms. Het resultaat hiervan is dat je altijd door kunt blijven bouwen aan innovaties. Een verbetering van één module werkt dan meteen door in alle producten. Wij wilden bruikbare eindproducten met de allerhoogste kwaliteitsstandaard. Dat moet ook wel, want bij sommige producten gaat het letterlijk om leven of dood – denk aan het openen van een AED-kast op afstand, of het doorgeven van een epilepsie-alarm. En vanuit die hoogwaardige eindproducten willen we gemakkelijk verder ontwikkelen naar producten als antwoord op nieuwe vragen.”

“Een product ging al met Artsen zonder Grenzen de wereld rond om vaccins te bewaken. Nu is het met een kleine doorontwikkeling ook actief als nachtvorstmelder bij telers.”

– Martine over hoe ze met kleine ontwikkelingen inspelen op de vraag vanuit nieuwe segmenten.

Kun je eens een voorbeeld noemen van zo’n nieuwe vraag en jullie antwoord?
“Een mooi voorbeeld van een probleem was nachtvorst in de bloesemtijd, dus in april en mei. Dat is voor groenten- en fruittelers in Nederland, en overigens ook in Duitsland, Zwitserland en meer landen, een groot probleem. Als de knoppen bevriezen, dan is de oogst vaak verloren. Om dat te voorkomen moeten telers in die nachten hun gewassen beregenen. In deze maanden kijken de telers in koude nachten voortdurend op hun thermometer, wat erin resulteert dat ze twee maanden slecht slapen. Wij hebben een product ontwikkeld dat een signaal afgeeft wanneer de temperatuur onder nul gaat, met een tijdig vooralarm, en de telers beslissingsinformatie geeft. Hetzelfde product ging al met Artsen zonder Grenzen de wereld rond om vaccins te bewaken. Later hebben we specifieke functies toegevoegd waardoor het geschikt is als nachtvorstmelder voor de telers.”

Even iets persoonlijks: wat is jouw favoriete boek?
“Ik houd erg van lezen, maar ik maak er te weinig tijd voor vrij. Toevallig keek ik laatst naar mijn boekenkast met de vraag van welke schrijver ik het meest heb en moest ik concluderen dat dit John Irving is. Ook al is hij niet per se mijn favoriete auteur, ik heb wel veel van zijn boeken. Ze zijn erg vermakelijk, breken taboes door en schuren tegelijk. Heerlijk om te lezen.”

Waar sta jij ’s ochtends voor op?
“Ik sta eigenlijk best makkelijk op, omdat ik het leven gewoon heel erg leuk vind. De energie komt vanzelf. We hebben een gezin met drie kinderen, waarvan er één nog thuis woont en de andere twee ook regelmatig thuiskomen. Daar sta ik graag voor op. Daarnaast ga ik dagelijks naar kantoor of richting klanten. We hebben veel te doen, een prettig bedrijf met fijne mensen en dankbare klanten; dat geeft echt veel energie.”

1585

Wat is tot nu toe je grootste succes geweest?
Na een wat langere stilte: “Ik vind het moeilijk om één ding te noemen. Dat succes begint bij het pad dat je volgt, denk ik. Dat pad hebben Jack en ik samen uitgestippeld en dat voelt kloppend. En het resultaat wat daar inmiddels uit voort is gekomen: een mooi bedrijf met fijne mensen en mooie toepassingen waarmee we positief bijdragen aan de maatschappij, dat is dan wat wij succes noemen.”

Voelde dat pad kloppend vanaf dag één?
“Nou, het resultaat dat we nu hebben, dat hadden we niet vanaf dag één natuurlijk. Maar doordat je dat pad hebt uitgestippeld, kloppen de keuzes die je maakt wel meteen. We dachten dat we na twee jaar break-even zouden draaien, dat werden er tien. Maar doordat we een duidelijk beeld hadden van waar we mee bezig waren, voelde het pad wel vanaf dag één kloppend.”

Wat is je grootste tegenslag geweest en wat heb je hiervan geleerd?
“Sommige ontwikkelingen duurden veel langer dan we hadden verwacht. Wanneer je inhoudelijk goede kwaliteit wil leveren en de lat hoog legt, dan is het een grote uitdaging om daaraan te voldoen. Wat we er van leerden was om in kleine stappen te blijven denken. Als je iets heel groots wil ontwikkelen, dan heb je totdat het af is helemaal niets. De onzekerheden zijn dan ook heel groot. Daar komt het modulaire ontwikkelen ook vandaan. Het gevolg is dat je sneller al met de eerste producten naar buiten kunt treden, naar beurzen kunt gaan en aan de slag kunt met klanten. Dat levert positieve energie op.”

Heb je momenten gedacht: waren we hier maar niet aan begonnen?
“Nee, eigenlijk niet. Dat komt denk ik doordat je wel ziet dat je op de goede weg bent.”

“Ondernemen is net topsport, zeggen ze weleens. Net als voor een topsporter is voor een ondernemer de ontspanning minstens net zo belangrijk als de inspanning.”

Hoe is je werk-privé-balans?
“We hebben samen van begin af aan een hele goede regel afgesproken. Je mag thuis brainstormen over leuke ideeën, strategie en toekomstperspectieven, maar je mag daar nooit over operationele dingen praten. Die scheiding hebben we duidelijk gemaakt en dat werkt goed. Verder werk ik hard, maar ben ik me ervan bewust dat daar ook de nodige ontspanning tegenover moet staan, anders is het niet duurzaam. Ondernemen is net topsport, zeggen ze weleens. Net als voor een topsporter is voor een ondernemer de ontspanning minstens net zo belangrijk als de inspanning. Heel hard werken zonder op tijd te ontspannen kun je wellicht vijf jaar volhouden, misschien zelfs tien jaar, maar op een gegeven moment breekt het je op. Dus we zorgen wel dat we genoeg ontspannen.”

– een deel van het Mobeye team tijdens het ochtendritueel (staand vergaderen)

Waar haal jij je inspiratie vandaan? 
“Creativiteit, in de breedste zin van het woord, inspireert me. Dit kunnen goede ideeën van anderen zijn. Of zelf nadenken over nieuwe mogelijkheden en verbanden leggen die er in eerste instantie niet lijken te zijn. Daar heb ik wel de ruimte voor nodig. De mooiste ingevingen komen vaak pas op een rustig moment komen, of tijdens vakantie.”

Hoe zijn jullie bij de locatie Poeldonk terechtgekomen?
“Nou, we zijn in eerste instantie gaan kijken welke plek dichtbij onze woning zat. Uiteindelijk was het de combinatie van de locatie en de mogelijkheid tot uitbreiding wat voor ons de doorslag gaf. We begonnen klein en hebben nu zo’n beetje de hele verdieping. Er is veel begroeiing op het terrein, we hebben mooi uitzicht op het groen en horen de vogels, dat is een hele fijne bijkomstigheid. Het is wel een oud pand met zo nu en dan wat gebreken. Het heeft sinds kort een monumentale status, en nu is het aan de gemeente en de BIM om renovatieplannen te maken. We zijn benieuwd.”

Wat vind je van de stad Den Bosch, heeft dat een meerwaarde als ondernemer?
Lachend: “Als inwoner heeft de stad Den Bosch sowieso een meerwaarde natuurlijk – het is een prachtige stad. En gezien onze behoefte aan technisch personeel vinden we het niet vervelend dat we niet al te dicht bij de hightech campus in Eindhoven zitten.”

“Probeer snel iets tastbaars te hebben. Begin bescheiden, ga op zoek naar de kleine successen en bouw daarmee je grote succes.”

– de gouden tip van Martine Pelser aan de nieuwe generatie ondernemers.

Heb jij een gouden tip aan de nieuwe generatie ondernemers?
“Probeer snel iets tastbaars te hebben. Begin bescheiden, ga op zoek naar de kleine successen en bouw daarmee je grote succes.”

Dank voor het invullen

Je bent bijna ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Er is een bevestiging via e-mail naar je onderweg.