“We zorgen er in essentie voor dat onze klanten op een eenvoudige manier waarde uit data kunnen halen.”

Binnenkijken bij...
BIM is trots op haar ondernemers | Binnenkijken bij ondernemer Timon Haverkamp van DataToppers
DataToppers heeft als missie om meer mensen te enthousiasmeren om met data aan de slag te gaan. Niet alleen de BI-specialist in een organisatie, maar de complete werkvloer moet hierin worden meegenomen. Samen met een team van specialisten wil de oprichter bedrijvig Nederland meer en beter met data laten werken. De dromen zijn groot, de doelen net zo. Wij spraken oprichter en eigenaar Timon Haverkamp (30) over die dromen en doelen, over zijn passie voor data en over de tegenslagen en successen binnen het ondernemerschap.
Timon Haverkamp in het kort
Timon Haverkamp is oprichter en eigenaar van het bedrijf Datatoppers dat gevestigd zit in Business Center De Vliert. Met computers bezig zijn zit hem in het bloed, hij was pas 12 jaar oud toen hij een open server op het spelletje genaamd Tibia ontwikkelde. De eerste €100 die hij toen verdiende waren voor hem de eerste kennismaking met het online geld verdienen, het programmeren, het ontwikkelen van een website en het opzetten van een bedrijf. Na zijn middelbare school is hij gaan studeren. Daar kwam hij er tijdens een blauwe maandag op een sportopleiding achter dat zijn passie niet lag bij sport en tijdens de Master International Management leerde hij meer over ondernemen. De passie omtrent computers en data verloor hij nooit. Tijdens zijn bijbanen heeft hij veel ervaring opgedaan met informatiemanagement en specifiek Power BI en databases. Direct na zijn master startte hij een onderneming vanuit de visie om bedrijven en mensen binnen bedrijven te helpen om data voor hun te laten werken: DataToppers. Naast ondernemer is Timon getrouwd en trotse vader van zijn 11 maanden oude zoon Mees.
Wat doen jullie nu precies met Datatoppers?
“We zorgen er in essentie voor dat onze klanten op een eenvoudige manier waarde uit data kunnen halen. Onze experts richten zich op het ontsluiten van data, helpen de klant bij het opstellen van heldere definities en bedrijfsregels, en combineren dit alles in een overzichtelijk dashboard of analyse. Daarnaast leggen we aan de klant uit hoe het dashboard werkt of demonstreren we de analyse, zodat de klant zelf in staat is waardevolle inzichten uit de data te halen.”
Hoe ben jij erachter gekomen dat jouw passie hier lag?
“Nou, het is niet alsof op een dag de bel ging die aangaf dat mijn passie op de stoep stond. Dat was best een geleidelijk proces, maar als ik een moment zou moeten noemen waarop het voor mij wel echt duidelijk werd, dan was dat tijdens een van mijn bijbanen. Ik was toen een jaar of 18 en ik was bezig met een project waarin ik SQL-triggers bouwde. De code die ik daarvoor schreef werd gereviewd door een gerenommeerd bedrijf dat veel scripts schrijft in SQL en die gaven aan dat het erg goed in elkaar zat. Dat was voor mij een moment waarop ik ontdekte dat dit echt iets was waarmee ik verder kon. Toen ik het schrijven van code en het werken met data kon combineren om waarde te creëren voor bedrijven, merkte ik dat daar pas écht energie van kreeg. Ik kon als ik wilde de hele nacht doorhalen zonder moe te worden. Die passie is overigens wel breder geworden, aangezien het niet alleen maar om data draait, maar ook om het ondernemen zelf. Het creëren van waarde met data, in samenwerking met ons team, en alles wat daarbij komt kijken, daar word ik echt heel erg gelukkig van.”
“Het creëren van waarde met data, in samenwerking met ons team en alles wat daarbij komt kijken, daar word ik echt heel erg gelukkig van.”
Wanneer is DataToppers ontstaan en waar staan jullie nu?
“We zijn zo’n vijf jaar geleden onofficieel begonnen met twee consultants. Officieel is DataToppers twee jaar geleden echt als een aparte bv opgericht. Inmiddels zijn we met een team van 15 en groeien we ieder jaar met zo’n 50% in omvang. We onderscheiden binnen ons bedrijf drie teams. Team Groen, Team Blauw en Team Geel. We zijn begonnen met alleen een tak van detachering, Team Groen, die we de afgelopen jaren verder hebben geprofessionaliseerd. Hierbinnen verbinden we bijvoorbeeld een BI-Engineer of een BI-Specialist tijdelijk met een van onze klanten. Hier hebben we inmiddels Team Blauw aan toegevoegd. Dit team gaat projectmatig te werk en bouwt dataplatforms voor MKB-organisaties, woningcorporaties en overheidsinstanties. Binnen die projecten werken onze klanten heel nauw samen met Team Blauw en binnen die co-creatie zie je de toegevoegde waarde van DataToppers echt mooi naar voren komen. Team Geel is het derde team dat onlangs opgezet is, dit team zorgt voor de support aan onze klanten waar dat nodig is.”

Had je vijf jaar geleden verwacht dat je hier vandaag de dag zou staan?
“De afgelopen jaren hebben we een miljoenenomzet behaald. Hoewel ik dit een symbolisch getal vind, is onze focus niet gericht op omzet en winst, maar op waarde creatie voor onze klanten en collega’s. Al vanaf het begin hebben we de ambitie gehad om het professioneel aan te pakken. Dit komt omdat we zien dat veel concurrenten min of meer hetzelfde aanbieden, maar zonder duidelijke definities en bedrijfsregels, en vaak al ophouden voordat het echte werk begint. Bijvoorbeeld door alleen een Power BI-dashboard te bieden en dat als de heilige graal te zien, terwijl het echte verbeterproces pas daarna begint. Onze ambitie is om meer mensen enthousiast te maken over data en om, wat mij betreft, alle bedrijven in Nederland te helpen bij het nemen van datagedreven beslissingen. Om deze ambitie te realiseren, streven we naar een sterke groei in collega’s de komende jaren.”
“Onze ambitie is om meer mensen enthousiast te maken over data en om alle bedrijven in Nederland te helpen bij het nemen van data gedreven beslissingen.”
Wat is tot nu toe jouw grootste succes geweest?
“Wij hebben in een hele korte tijd de organisatie zo vormgegeven, dat wanneer iemand affiniteit heeft met data of IT, wij die persoon op een hele makkelijke manier kunnen onboarden in ons bedrijf. Dat onboarding-programma noemen we het Topperprogramma. In dat programma gaan we de reis aan van anderhalf jaar, waarin diegene alle skills krijgt aangevuld, zodat diegene binnen anderhalf jaar gewoon een kneitergoede BI-consultant is. Hierdoor kunnen we starters binnen anderhalf jaar al inzetten bij toffe projecten. Ook de medior en senior consultants nemen we grotendeels mee in dit Topperprogramma, omdat je er veel meer leert over het waarom achter het programmeren en de achterliggende techniek van de computer of systeem, wat voor iedereen veel toegevoegde waarde heeft. Dit programma is echt wel een van onze grootste successen denk ik.”
Wat betekent succes voor jou?
“Van toegevoegde waarde zijn, in de breedste zin van het woord. Voor klanten bijvoorbeeld, en dan bedoel ik écht meedenken met de klant en waar diegene naar op zoek is. Maar ik bedoel ook van toegevoegde waarde zijn voor collega’s. En dat doen door te zorgen dat mensen in hun kracht staan. De juiste mensen op de juiste plek met de juiste doorgroeimogelijkheden. Als je dat kunt verwezenlijken ben je in mijn ogen succesvol.”
Heb je ook tegenslagen gehad?
“Ik heb geleerd dat het stellen van kaders nodig is voor het verschaffen van helderheid en verwachtingen. Dat handboek met spelregels is nodig. Zo zorgde een gebrek aan kaders er een aantal keer voor dat klanten die heel blij waren met de consultants die wij met hen matchten, een arbeidsovereenkomst aanboden aan die medewerkers. Dat is drie keer voorgekomen en uiteindelijk hebben kaders en duidelijke afspraken erbij geholpen om dat te voorkomen.”
Uitstroom is natuurlijk een groot risico binnen jouw vak, hoe voorkom je dat?
“Dat kunnen we op het gebied van klanten waarvoor onze consultants werken contractueel best goed vastleggen, maar er is altijd een risico natuurlijk. Je kunt natuurlijk niet voorkomen dat een collega een aanbieding krijgt vanuit een andere partij. Wat we daar actief aan doen is zorgen voor een fijne, open werkcultuur waarin alles bespreekbaar kan worden gemaakt. Collega’s moeten altijd de mogelijkheid zien en ruimte voelen om het gesprek aan te gaan over waar ze behoefte aan hebben. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld naar de informele borrels en uitjes, alsook het persoonlijke contact met elkaar aan de ene kant, maar anderzijds ook de ontwikkelingsmogelijkheden die we bieden zoals de trainingen en coaching programma’s. En af en toe is het ook gewoon een kwestie van accepteren wanneer iemand ergens anders een mooie vervolgstap heeft gevonden voor zijn of haar carrière.”
“Collega’s moeten altijd de mogelijkheid zien en ruimte voelen om het gesprek aan te gaan over waar ze behoefte aan hebben.”

Even wat persoonlijker, wat is je favoriete boek?
“Eigenlijk vind ik alle boeken van Dan Brown geweldig. Het eerste boek wat ik heb gelezen was De Da Vinci Code. Dat vond ik een heel gaaf plot hebben. Maar ook de oudere en latere boeken vond ik gaaf, dus eigenlijk alles wel van Dan Brown.
Waar sta jij ’s ochtends voor op?
“Dat zijn een hoop dingen, maar het liefst sta ik op voor een leuke dag waarop ik aan de slag ga met datavraagstukken voor klanten. Vooral het puzzelen, of dat dan gaat over een SQL of Power BI, maar ook het samenwerken aan het oplossen van klantvragen, daar word ik echt gelukkig van.”
Hoe is jouw werk-privé-balans?
Lachend: “Dat is eigenlijk een vraag voor mijn vrouw. Die zou dan waarschijnlijk zeggen: ‘Welke balans? Alle aandacht gaat toch naar de onderneming?’”
Kun je daar een voorbeeld van noemen?
Nou, elf maanden geleden is mijn zoontje Mees op een maandagochtend vroeg geboren. Dinsdagochtend om half 9 zat ik thuis alweer achter mijn laptop te werken. Woensdag werkte ik ook nog thuis en donderdag ben ik alweer naar kantoor gegaan. Daarin merkte ik wel dat die balans eigenlijk wat verstoord is, omdat ik 110% van mezelf geef om DataToppers te laten slagen. Dat zorgt natuurlijk voor de nodige lastige gesprekken met mijn vrouw over hoever we kunnen gaan en of we accepteren dat die balans een beetje scheef is.”
Hoe zorg je ervoor dat alles op een goede manier doorloopt?
“Ik denk dat het belangrijkste onderdeel van mijn werk-privé-balans is dat mijn vrouw en ik duidelijk zijn over de verwachtingen die we van elkaar hebben. Ik heb het geluk dat ik een hele krachtige vrouw getroffen heb, die accepteert dat werk veel van mijn tijd vergt. We zijn sinds 2010 samen en ik ben van begin af aan heel duidelijk geweest: ondernemen zit in me en ik heb de ambitie om echt impact te maken. Bij ondernemerschap hoort dat je de eerste 5 tot 10 jaar moet hollen als een malle om ervoor te zorgen dat je bedrijf staat, wat kan zorgen voor offers richting je gezin. Je merkt dan na de geboorte van je zoon dat je opnieuw om tafel moet om alles weer naar elkaar uit te spreken. Sindsdien is de zaterdag redelijk heilig omdat ik dan tijd met mijn zoontje doorbreng en de zondag werk ik absoluut niet. Dat is de regel die ik hanteer.”
“Ik denk dat het belangrijkste onderdeel van mijn werk-privé-balans is dat mijn vrouw en ik duidelijk zijn over de verwachtingen die we van elkaar hebben.”
Absoluut niet werken op zondag, heeft dat een specifieke reden?
“Dat komt voort vanuit mijn geloof. Ik ben protestants. Mijn vader was predikant, al was dat in beginsel voor mij juist een reden om niet te willen geloven. Ik wilde mijn eigen keuzes maken en wilde niet me conformeren aan de dingen van mijn vader. Toen ik 25 was en eigenlijk al een tijdje niet echt meer naar de kerk ging, heb ik samen met een vriend besloten om het traject aan te gaan van belijdenis. Met aan de voorkant de afspraak: we weten niet of we het doen, maar we gaan het onderzoeken. Na een jaar heb ik toen besloten om de belijdenis aan te gaan. Dat geloof is erg belangrijk voor me. Het zorgt voor een levensdoel en de normen en waarden die ik mee heb gekregen vanuit het geloof vind ik erg belangrijk. Het heeft me uiteindelijk veel goeds gebracht.”
Datatoppers is gevestigd in Den Bosch, welke meerwaarde heeft de stad voor jou als ondernemer?
“We zijn met een gelieerd bedrijf gaan kijken naar de mogelijkheden en toen is Den Bosch eigenlijk als logische keuze naar voren gekomen. Dat was enerzijds omdat hier de hogescholen zitten waar talent te vinden is, anderzijds is het voor iedereen goed te bereiken, ook voor mij persoonlijk.”
En hoe precies bij Business Center De Vliert?
“Dat gelieerde bedrijf met wie we veel samenwerken huurde al een pand in een andere locatie van de BIM. We hebben toen de vraag voor nieuwe huisvesting uitgezet bij de BIM. Toen bij De Vliert een hele vleugel bij gebouw C vrijkwam hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we daar een beetje op de groei ingestapt. De grap is dat dit nu alweer een beetje te klein is, waardoor we inmiddels een extra ruimte hebben bij gehuurd. Zo snel kan het gaan.”
Ben je blij met waar je nu zit?
“Absoluut. Het is centraal gelegen én we kunnen hier ongelimiteerd gratis parkeren. Het is dichtbij het centrum, dus je kunt makkelijk een borrel pakken in de binnenstad van Den Bosch. Fijne receptioniste, Basic Fit hiernaast, het Sportiom hier tegenover. Het is gewoon een hele fijne plek om te werken.”
– De gouden tip van Timon Haverkamp aan de nieuwe generatie ondernemers.“Hard works beats talent every time!”
Wat is jouw gouden tip voor de toekomstige generatie ondernemers?
“Geloof in dat wat je wil bereiken, maar geloof er niet in dat alles komt aanwaaien. Ga er voor 110% voor, ontmoet veel mensen en spreek tegen die mensen uit wat je wil bereiken en welke toegevoegde waarde je wil creëren, dan gaan er veel deuren open. Hard works beats talent every time!”
